Većina ljudi misli da je vaga njihov najveći saveznik u procesu mršavljenja, međutim, to nije tako.
Najmerodavniji pokazatelj jesu izgubljeni obimi jer težina kod svakog pojedinca može oscilovati svakodnevno u zavisnosti od mnogih faktora kao što su unos vode, hrane, pms kod žena, problem sa probavom i slabim varenjem, fizička aktivnost, itd.
Da bi ste se na najbolji način pokrenuli i motivisali, napravite plan. Krenite sa zadacima koje ćete svaki dan ispunjavati i korak po korak bili bliže svojoj figuri iz srednje škole i osigurali sebi zdravu starost.
  1. Umerena svakodnevna fizička aktivnost će pokrenuti potrošnju i razgradnju masnih ćelija i koristiti je kao izvor energije. Lagane vežbe oblikovanja i pešačenje će pomoći da gustina kostiju ostane nepromenjena jer sa godinama opada. Veoma je bitno negovati mišićno-skeletni sistem jer nije suština samo dobro izgledati spolja, već trebamo da radimo na tome da uvek budemo u zoni zdravlja. Pored gore navedenih pozitivnih efekata, rekreacija pomaže kvalitet disajnog sistema, sprečava bolesti miokarda, stabilizuje nivo šećera u krvi i sprečava pojavu dijabetesa koji spada u bolest savremenog doba od koje boluje sve više dece i adolescenata. Kako bismo doprineli zdravlju, moramo povesti računa i o unosu hrane. Nedostatak slobodnog vremena, ubrzan i sedentaran način života, umanjili su mogućnost pripremanja zdravih obroka i omogućili GMO industriji da preuzme svakodnevnu ulogu u obrocima većine ljudi.
2. Kako ustaliti zdrave navike? Jednostavno.
Svaki dan se trudite da unesete 2-2.5 litre vode ( žene ) i 3-4 litre vode (muškarci). Voda je glavni pokretač metaboličkih procesa u organizmu i pomaže adekvatnu apsorpciju materija. Kada osetite žeđ, tada je dehidratacija nastupila. Izgubljene su dragocene komponente neophodne za elementarne fiziološke procese, poput minerala i vitamina. -Sveže i termički neobrađeno povrće treba unositi, ali krompir treba dozirati jer obiluje skrobom. -Voće je jedan od načina da nadoknadite vitamine, ali i da unesete “zdrav šećer”. Većina ljudi greši i voće konzumira nakon obroka, što treba izbegavati jer se na taj način ne mogu iskoristiti hranljivi sastojci. Voće je najbolje konzumirati između obroka kao užinu(2.5-3 sata pre jela) -Proizvodi životinjskog porekla sadrže veoma visoku količinu proteina koji imaju gradivnu funkciju. Prednost uvek imaju sledeće namirnice: -Pileće belo i ćureće meso; junetina; riba ; jaja ; nemasni proizvodi od mleka sa max 1% mm.
Žitarice su osnova piramide ishrane i obiluju ugljenim hidratima ali preveliki unos može dovesti do nagomilavanja kilograma. Takođe, musli i pahuljice imaju veoma visoku kalorijsku vrednost i treba biti pažljiv u doziranju jer ukoliko ne potrošimo dovoljno kCal tokom dana, stvaraćemo depoe masti. Prednost dajte proizvodima od heljde, celog raznovrsnog zrna i sa što manje kvasca.
Unos vitamina i dijetetskih suplemenata je uvek dobar izbor jer ćete pomoći svom imunom sistemu da ostane jak i da se bori sa virusima koji svakodnevno napadaju vaše ćelije.
Biljni čajevi, proizvodi na bazi Garcinie Cambogie, acai-a, gorke pomorandže, kao i šejkovi bogati kvalitetnim nutrientima samo su jedan od predloga koje možete da uvrstite u svoju svakodnevnicu.