„Ja sam jaka žena.“ Kada to kaže legendarna pevačica Tina Tarner, sigurno je da ne postoji neko ko bi to mogao da ospori. Ipak, sve je iznenadila kada je u 70oj godini krenula na povratničku turneju. I danas, u 77oj godini njen izgled izaziva nevericu, a na paparaco fotografijama i dalje je nasmejana i vedra, kakva je uvek bila na sceni. Život je nije mazio ali sada uživa u Švajcarskoj, sa sadašnjim suprugom sa kojim je u braku više od dve decenije. Ova sjajna pevačica tvrdi da to može da zahvali kombinaciji životnog stila, zdravlja i mentalnog stava.

1)Starost nije bitna

Za Tinu Tarner starost nikad nije bila bitna. „Danas je žena od 50 godina ono što je u moje vreme bila žena od 40 godina“, tvrdi Tina. „Ako vodite računa i 60 godina nije mnogo za današnju ženu. Danas žena može da bude ono što želi,“i dodaje:“Preživela sam razvod, odvajanje od porodice, sve vrste pakla. Nikad nisam dopustila da me to slomi. Istrajala sam uprkos svim životnim katastrofama. Ne pijem, nikada nisam pušila niti uzimala droge“. Kao izvođač još iz 60ih godina prošlog veka, tek je 1985. godine, nakon albuma Private dancer, doživela vrhunac karijere. Imala je tada 47godina, doba kada većina rok muzičara „uspori“ tempo. Pozitivan stav ne znači da ne primećuje šta se dogodilo za prethodnih više od 25 godina:“ Naravno, ostarila sam u licu, ali nedovoljno da se zabrinem oko toga. Imamo toliko zdravog razuma da znam da ovim godinama mora nešto i da se „da“.

2) Recite stop nezdravoj hrani

Bore su tu, ali Tinina telesna težina je stabilna: u Americi veličina je 10(što odgovara 42 u Evropi). Tina ne jede posle 18h, pije dosta vode, uz uvek prisutan – ples.

Kada je poslednja turneja trebalo da krene, pokušala je sa kupus dijetom, ali joj se nije ni malo svidelo.Umesto toga odlučila se za umereniji režim ishrane:

„Jela sam ono što sam želela ali kada bih videla negativan rezultat, zaustavila bih se i rekla jednostavno: stop! Vodim računa i ne maltretiram svoje telo sa slatkišima, šećerom, mastima.Hranim se zdravo, i to mi je nekako postalo prirodno. Ne mučim se.“

„Imam samo dva obroka dnevno, spavam jako dugo.Doručkujem bananu, kivi,dinju, sa nemačkim crnim hlebom“.Umesto masne hrane svog detinjstva u južnom delu SAD, sada je njena ishrana znatno „lakša“. Ljubitelj je kombinacije italijanske i tajlandske hrane, ali je sebe ograničila pa samo dva puta nedeljno jede pastu bogatu ugljenim hidratima, ali i to se poveća ako ima „slobodnog prostora“. Pošto ne drži dijetu ovo su osnovi Tinine ishrane:

  • Izbegavajte šećere, keks, kolače slatkiše..crna čokolada umesto toga!
  • Riba, piletina, jaja, mahunarke – jedite što više, proteini će pomoći da se duže osećate sitiji!

  • Dobre masti (omega 3 masti) se preporučuju bar dva puta nedeljno( skuša, losos), poboljšavaju izgled kože i kose

  • Vlakna: zamenite bele ugljene hidrate hleb, pirinač, testenine sa integralnim kad god je moguće

3)Kombinacija fizičke i mentalne snage

Tinina predanost vežbanju zaista je održavala njeno telo u formi. Pod reflektorima, na sceni, njena težina se jednostavno topila. Živeći u Švajcarskoj, postala je ljubitelj saune i parne sobe. Ranije je dnevo prelazila 10 milja idući stepenicama gore-dole. Da li su glavni „krivci“ zbog kojeg i posle 40 godina izgleda ovako intenzivni scenski treninzi? „Jedan do dva sata visoko intenzivnog nastupa na sceni, održavale su moje noge u top formi, ali mentalni stav igra najveću ulogu i on mi nije dozvoljavao da se povučem sa scene. Žena treba da bude ponosna, na svakom stepeniku svog života. Ja ne razmišljam kao osoba od 70 godina, već: ako možeš, uradi!“