1. Nerealni ciljevi
  Teško ćemo za mesec dana od trenutka  promene režima ishrane ući u haljinu od pre 10 godina. Preuzmite kontrolu nad svojom telesnom težnom i zdravljem postavljajući mini ciljeve koje možete ispuniti. .Količine hrane smanjujte postepeno.Preporučuje se da svake nedelje,  unosite 50-100 kalorija manje dnevno. Savršenstvo nije cilj. Umesto što se fokusiramo  na gubitak težine, cilj treba da bude gubitak masti.
 2. Gladovanje
  Naše telo ne voli da gladuje i zahteva dovoljan unos proteina svakodnevno.Metabolizam se usporava, organizam štedi energiju a zbog manjka hrane nismo u stanju ni da vežbamo. Mišićna masa trpi, naročito ako želite da smanjite telesnu težinu. Nutricionisti tvrde da ljudi koji jedu premalo ne postižu značajne rezultate u mršavljenju. U cilju da smanjite masti a povećate mišićnu masu, vodite računa da unosite najmanje po 0,8g proteina po kilogramu telesne težine.
 3. Niskokalorična hrana
  Ne dajte da vas reklame prevare, zdrav keks je i dalje keks, i sadrži onoliko kalorija i šećera koliko i standardne verzije. I salata može biti kaloričnija od hamburgera, ako je sa slatkim prelivima.
 4. Nije sve u trčanju
  Samo se čini se da ćete imati bolji efekat ukoliko što duže trčite na pokretnoj traci. Istraživanja potvrđuju da do bržih metaboličkih promena i većeg gubitka telesne mase dolazi uz vremenski kraće ali treninge jačeg intenziteta. Znači, umeren trening sa kratkim pojačanim intenzitetom. Dizanje tegova je jedna od najefikasnijih vežbi za sticanje mišića i ubrzavanje metabolizma. Poboljšava mišićnu masu i ukupnu kompoziciju tela, podstiče gubitak težine, naročito u predelu stomaka. Mišići su gušći nego masti, zauzimaju manje prostora, pa ako ste u treningu brojka na vagi može biti nepromenjena. Pratite obime, fotografišite se, videćete razliku sigurno. Uvek ste teži na kraju dana nego na početku. Merite se ujutru, pre jela i nakon toaleta, na nedeljnom nivou.
 5. Nedovoljno sna i tečnosti
  Osobe koje imaju manje od 6h sna, narednog dana unose više kalorija od onih koji spavaju 7-8 sati. Hidriranost je od suštinskog značaja kada je u pitanju olakšavanje gubljenja masti, jer pomaže da razlikujete prave signale gladi od lažnih. Dovoljno tečnosti smanjuje glavobolje.