Na dijeti ste, suzdržavate se od slatkiša, što vam ni malo lako ne pada, pa se odlučujete za voće kao njihovu zdravu alternativu? I zaista, kada želimo da smršamo, mnogi odmah posežu za voćem, ali ono što je problem u celoj postavci stvari jeste to što nije svako voće podjednako dobro za nas, jer pojedino ima gotovo istovetan nivo šećera kao, na primer čokolada.
Kako ne biste upali u ovu zamku, pročitajte u nastavku kojih 5 voćki treba da izbegavate ako želite da smršate.
Kajsije Vs. jagode
Jagode su jedne od najzdravijih namirnica uopšte. One sadrže dosta vlakana, vitamina C, mnogo vode i jako malo šećera, a čak pomažu i u borbi sa celulitom. Sa druge strane kajsije su jako teške. Mogu prouzrokovati loše varenje ako se pretera u njihovom konzumiranju.
Kruške Vs. lubenica
Lubenica sadrži dosta vlakana i vode što pomaže u prevenciji od celulita i akni. Osvežava u letnjim mesecima, hidrira kožu i uspostavlja odgovarajući odnos vode u organizmu, što je važno kako za mršavljenje tako i za lep i blistav izgled kože! Kruške, kao i kajsije su dosta teške i kalorične.
Šumsko voće Vs. avokado
Zahvaljujući visokom procentu vode, vitamina C i drugih antioksidansa, šumsko voće je idealno u procesu mršavljenja jer ne samo da će vam pomoći u gubitku kilograma, već će i ubrzati taj proces. Avokado je sa druge strane poznat i pod imenom puter voća pošto sadrži dosta masti i čak do 227 kalorija. Zato je njega najpametnije koristiti u malim dozama kao umak, tj. prilog jelima.
Grožđe Vs. jabuke
Jabuke su rajsko voće i to ne bez razloga. Ne sadrže uopšte masti, imaju mali procenat šećera i jako su bogate vlaknima i antioksidansima. Izuzetno su zdrave i preporučuju se u svakodnevnoj ishrani. Grožđe je puno šećera, šteti zubnoj gleđi i ono je možda i najgora opcija kada je izbor voća u pitanju. Da ne pominjemo izuzetno teško varenje i kontaminaciju creva.
Grejpfrut Vs. banane
Grejpfrut je pravi izbor u borbi sa kilogramima zbog svojih izuzetnih sagorevajućih svojstava. Enzimi ovog voća prosto tope masne naslage. Banane su poznate kao najenergičnije voće koje se jako sporo vari, a u poslednje vreme naučnici su došli do otkrića da banane blokiraju ćelije zadužene za borbu protiv masti u organizmu.