Kiselost organizma u ogromnoj meri utiče na zdravlje pojedinca, a tokom dana se veoma često menja. Ukoliko je organizam previše kiseo, to znatno umanjuje sposobnost apsorpcije vitamina i minerala u telu, što dovodi do smanjene proizvodnje energije u ćelijama, regeneracije oštećenih ćelija, smanjuje pročišćavanje organizma od toksina, i dodatno utiče na povećanu proizvodnju čelija tumora.

Za optimalnu kiselost organizma je bitno voditi računa o zdravlju pluća, imati izbalansirane obroke i uvrstiti fizičku aktivnost u svakodnevne aktivnosti.

JOGA je izvrstan način da naučimo pravilno disanje i tehniku disanja, jer na taj način postižemo snabdevanje kiseonikom svih tkiva i organa.

 

Simptomi povećane kiselosti organizma:

bolovi u zglobovima i mišićima, hroničan umor, opstipacija, depresija, opadanje kose, česte gljivične infekcije…

Bolesti koje kiselost organizma podstiče:

Dijabetes, bolesti srčanog sistema, gojaznost, osteoporozu,slabi imunološki sistem, utiče  na prevremeno starenje…

4 namirnice koje čiste organizam:

  • Limun ( oslobaća enzime koji izbacuju toksine iz organizma)
  • Zeleni čaj ( antioksidativno dejstvo i snižava nivo šećera u krvi )
  • Đumbir ( ubrzava metabolizam, oslobađa od toksina i jača funkciju jetre)
  • Peršun ( utiče stimulativno na očuvanje funkcije bubrega, sprečava infekcije, smanjuje nadutost kod žena tokom menstrualnog ciklusa)

Namirnice koje imaju baznu vrednost:

  • Soda bikarbona, mineralna voda, limun, morske alge, ananas, maline, lubenica, badem, lisnato zeleno povrće, brokoli, jabuke…

Namirnice koje imaju blago-kiselu vrednost:

  • Maslac, suncokretovo ulje, pavlaka, smeđi pirinač, spanać, tikvica, koziji i ovčiji sir, smokve, mahunarke…

Namirnice veoma kisele vrednosti:

  • Beli i smeđi šećer, meso, jaja, sokovi, veštački zaslađivači, kuhinjska so, brašno, hleb, testenine, masni namazi, pržena i masna hrana, čokolada, džem…

  Ukoliko želite da detoksikujete organizam na prirodan način potrudite se da unosite što više biljnih čajeva, presne i termički neobrađene hrane, smanjite unos prostih šećera i izbegavajte unos alkohola.